Khamis, 22 Januari 2015

french toast


Pertama kali menikmati hidangan ini ketika minum petang di Geylang (premis).
Setelah beberapa kali menikmatinya aku mula mengesan 'resepi' melalui deria rasaku. Walaubagaimanapun, Ada banyak versi french toast ni...ada yang letak buah-buahan campuran dan ada juga yang tambah pisang (rancangan chef Anis).

Menyediakan hidangan ini juga ringkas sebenarnya. Sebagai bukti, gambar di atas adalah hidangan yang disediakan buat pertama kalinya oleh cik abe tersayang. Sesuai untuk sarapan dan minum petang bersama secawan kopi O panas.



Resepi ini bolehlah 'cuba try test ye...'


4 keping roti putih@serat
2 biji putih telur yang dipukul seketika
(Boleh juga letak sebiji telur kuning,tak perlu banyak nanti muak,saya guna 'full' telur putih)
*secubit garam,campur dalam pukulan telur.
Mentega kacang separuh hancur
2-3 sudu madu lebah
Butter 

Langkah penyediaan:

Sapukan roti dengan mentega kacang, kepilkan 2 kemudian coating/lumurkan rata dengan telur.

Masukkan 2 sudu butter ke dalam kuali leper/pan yang telah dipanaskan dan bakar roti tadi sehingga tahap kegaringan selera kita. Ala-ala roti telur gitu.

Selepas itu angkat roti dan belah 2 serta sapukan madu di bahagian atas roti. 

Siap! Enak ketika panas... :)

Tiada ulasan: