Rabu, 9 Disember 2015

Siakap stim serai

Masih dalam ' berpantang' dan kini masuk hari ke 32. Asyik makan ikan bakar muak juga yer...ong jawo 'speaking London':seretttt (lekat tekak).

So nak kongsi resepi berpantang yang orang tak berpantangpun terbuka selera.

(Warna kuning terhasil dari perapan halia semalaman/tanpa kunyit)

Seekor ikan siakap disiang, dibasuh bersih dengan limau dan diperap semalaman di peti beku bersama bahan-bahan berikut:

Blender: 1/2 senduk air, 3 cm halia muda,secubit serbuk lada hitam,2 batang serai,4 ulas bawang putih,1 ulas bawang ros@bawang kecil.

Penyediaan: nyah bekukan ikan. Masukkan semua perapan ikan ke dalam periuk stim/kukus (saya guna 'magic pan' sahaja). Kukus@stim sehingga ikan empuk@masak, taburkan sedikit potongan bawang holland dan daun sup. Perisakan dengan garam.

Siap!! :)

Tiada ulasan: