Menjadi seorang isteri ni bila masak adakalanya lebih mengikut selera suami walaupun keinginan tekak sendiri pada sesuatu yang lain. Tapi tidak mengapalah, kalau masak tapi sendiri jer yang makanpun tak patut juga yang penting selera suami tertambat. Isteri memang banyak beralah dalam hal ini. Tetapi kali ini aku akan sediakan satu lauk 2 masakkan memandangkan sejak hamil ni aku tak boleh nak telan masakkan santan. Dalam peti ais ada ketam, en.suami pula hanya minat kalau ketam dibuat masak lemak. Tengok macam remeh nak buat 2 masakkan...tapi bahan yang bakal digunakan lebih kurang sama jerrr....jadi penyediaan ini tidaklah remeh.
Masakkan 1 : ketam tumis cili
Bahan-bahan :
2 ekor ketam setiap 1 dibelah 2
1 sudu tepung jagung&tepung gamdum
1 sudu serbuk cili (kasar)
(Semua bahan digaul rata)
Bahan tumisan:-
Seulas bawang besar
2 batang serai diketuk
2 ulas bawang putih diketuk
2-3 biji cili bangi diketuk
2 hiris kunyit hidup diketuk lumat
|
tumis hingga naik bau |
|
masukkan ketam dan gaul hingga gareng, perisakan dengan garam secukup rasa . Oppppss! Kebetulan ternampak ada saki baki udang basah dan beberapa batang kacang panjang dalam peti ais...basuh, kerat-kerat dan campak jer bersama ketam tadi...membazir kalau 'seciput' udang dan sayur yang berbaki tidak dimanfaatkan! |
|
siap sudah.... |
Masakkan ke 2 : ketam masak lemak cili api.
*tak perlu cuci kuali... guna jer kuali yang sama...aroma saki baki tumisan ketam tadi akan menjadikan masakkan seterusnya bertambah enak.
Bahan-bahan :
2-3 ekor ketam dibersihkan dan dibelah 2
1 cawan santan
1 helai daun kunyit dimayang@ramas jer
1 helai daun cekur diramas jer...
1 cm kunyit hidup ditumbuk halus
10 biji cili api
3 batang serai diketuk
1 cm halia diketuk
Garam secukup rasa.
Cara-cara: lebok/semua bahan-bahan tu di masukkan jer dalam kuali tadi dengan api perlahan @ sederharna, gaul hingga mendidih. Siap!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan