Rabu, 7 Oktober 2015

Ikan kembong goreng sambal tempoyak




Meh cuba!

Bahan-bahan:
2-3 ekor ikan kembong (digoreng dan asingkan terlebih dahulu)


Bahan tumisan:



Minyak untuk menumis
2 ulas bawang kecil dibelah 4 (kalau suka lebihpun o.k)
Tumbuk Cili api 15-20biji (campuran cili api kampung & cili bangi)
Tumbuk halus 2 hiris kunyit hidup
Garam secukup rasa@1/2 sudu kecil.

Lain-lain:
1/2 keping asam gelugor
2 sudu besar penuh tempoyak
1 senduk air

Cara-cara :

tumbuk kunyit dan cili bersama garam.

Cili tumbuk kasar jer...

tumis bahan-bahan  yang ditumbuk tadi bersama bawang sehingga naik bau.
sementara  itu lenyekan tempoyak dalam lesung.
...suka suki nak lenyek tahap mana ...hehehe...

masukkan  tempoyak dan asam gelugor ke dalam tumisan bersama sesenduk air dan kacau sebati dengan api kecil@sederhana.

Kalau nak cair lagi tambah jer air...tapi jangan banyak sangat nanti dah macam kuah tempoyak pulak. (Info: kuah tempoyak@gulai masam Pahang tak menggunakan bawang tetapi istimewa diwangikan pula dengan bunga kantan)

Agak-agak dah jadi macam  nie kira dah siaplah nie!


....tuang atas ikan....
Jika taknak guna ikan kembong boleh juga tukar kepada ikan bilis dan petai. Lagi ummmp kalau petai tu dibakar terlebih dahulu bersama kulitnya sebelum dimasukkan ke dalam sambal tempoyak!

Sesuai dimakan dengan nasi putih berulam timun@sayur kacang botol....

























Tiada ulasan: