Bahan-bahan:
2-3 ekor ikan kembong (digoreng dan asingkan terlebih dahulu)
Bahan tumisan:
Minyak untuk menumis
2 ulas bawang kecil dibelah 4 (kalau suka lebihpun o.k)
Tumbuk Cili api 15-20biji (campuran cili api kampung & cili bangi)
Tumbuk halus 2 hiris kunyit hidup
Garam secukup rasa@1/2 sudu kecil.
Lain-lain:
1/2 keping asam gelugor
2 sudu besar penuh tempoyak
1 senduk air
Cara-cara :
tumbuk kunyit dan cili bersama garam. |
Cili tumbuk kasar jer...
tumis bahan-bahan yang ditumbuk tadi bersama bawang sehingga naik bau. |
sementara itu lenyekan tempoyak dalam lesung. |
...suka suki nak lenyek tahap mana ...hehehe...
masukkan tempoyak dan asam gelugor ke dalam tumisan bersama sesenduk air dan kacau sebati dengan api kecil@sederhana. |
Kalau nak cair lagi tambah jer air...tapi jangan banyak sangat nanti dah macam kuah tempoyak pulak. (Info: kuah tempoyak@gulai masam Pahang tak menggunakan bawang tetapi istimewa diwangikan pula dengan bunga kantan)
Agak-agak dah jadi macam nie kira dah siaplah nie!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan