Selasa, 4 Ogos 2015

Roti telur bakar.

Adakalanya sebahagian    ahli keluarga yang bangun awal sangat 'liat' nak bersarapan awal sedangkan sarapan itu penting. Ada saja alasan nak menangguhkan perut tu agar terisi.

Kali ini saya nak kongsikan resepi roti telur. Kedengarannya biasakan? Tapi kerana nak 'menarik' selera si peliat-peliat sarapan nih adakalanya kita kena olah cara masakan sikit. Kasi goda nafsu makan dorang yang masih mamai di waktu pagi ngehngeh! Tapi kalau yang masih membungkam berbungkus selimut tu...tak 'dapet den nak nolonglah!'

roti telur yang dibakar ada aroma yang menggoda!
Cicah sos cili panas-panas 'best' nih!



Bahan-bahan  :

2 sudu butter

Roti gandum dibelah 2

Bahan *** :
3 biji telur
Beberapa helai daun sup@mix herbs secukup rasa
1/2 biji cili merah/cili hijau @cili kering sederhana besar(belah 2, dibuang biji dan potong halus
1/4 lobak merah yang dipotong dadu (kecil-kecil)
1 sudu besar minyak zaiton
Garam secukup rasa.

Cara-cara:

Panaskan oven

Sapu loyang dengan butter

Bahan *** di'pukul' dengan garpu hingga sebati.

sebelum dibakar


Celupkan roti dalam adunan dan susun roti pada loyang. Bakar 200c dalam oven. Apabila roti keperang-perangan bolehlah dihidangkan :) .




Tiada ulasan: