Resepi ringkas bagi peminat pedas :
UBI kayu yang telah dibuang kulit direbus empuk (potongan ikut suka) tos dan asing.
★ cili api segenggam+cili hijau 3-4 biji dibelah 2 buang biji+2 biji bawang besar dan 2 biji tomato potong 4, bawang putih 3 ulas dimayang+ikan bilis 2 genggam: semua bahan direbus kurang 5 minit atau mendidih. Bahan2 yg telah direbus ditos dan kisar kasar. Setelah itu tumis dengan minyak hingga gareng (ikut selera), garam dan gula secukup rasa.Enak juga dengan perahan limau nipis atau limau kasturi.
♥disertakan bersama cara potong ubi kayu, walaupun nampak remeh tetapi tidak mustahil sebahagian dari kita yang pandai masak tetapi tidak pernah 'kopek' ubi.
Jom cuci mata melawat Geleri (3) 'medrawing'
Tiada ulasan:
Catat Ulasan