Khamis, 26 Disember 2013

Aduyaiiii widget follower.....'featuring' spicy carbonara

Yesss! Alhamdullillah dipertemukan kembali dengan widget follower yang hilang!  Pelbagai cara dibelek akhirnya pada hari ini 14. 4.2014 (0107 hr) berhasil juga. Aku 'membuang' widget ku dan alihkan di bawah tajuk blog ternyata berhasil, tak berani nak letak tempat lain dahhhhh :) kalau tak beginilah yang aku telah lalui sejak beberapa bulan lalu :

Opppssss!




Tidak...aku bukan menangis mahupun bersedih hati hari ini...walaupun lukisanku seolah-olah memberi gambaran sedemikian.


Pada hari Jumaat yang penuh keberkatan ini, aku belajar untuk menjadi tenang dan redha di atas kekurangan ilmu  menyebabkan aku 'terjebak...' Sejak awal bulan lalu aku cuba mendapatkan widget follower pada blog ini namun menemui kebuntuan. 


Semalam percubaan diteruskan sehingga hari ini masih gagal biarpun sudah berbaris blog yang aku baca.


...blog sunah suka sakinah nampaknya hampir membantu...namun mungkin kerana perubahan masa (bentuk dashboard updated) ianya tidak dapat kulakukan.


Memang ada perasaan hampa dan kecewa tetapi aku percaya...insyaAllah ada jalannya...





...2304...malam ini menu makan malam ku ringkas sahaja. Mungkin kerana otak rasa agak padat dengan apa yang ku usahakan sejak semalam tatkala memburu jawapan perihal widget follower.


Walaubagaimanapun,  aku masih seronok untuk berkongsi menu masakkan ini...

Pastikan ada halal Jakim. Ini dikilangkan di Malaysia, kalau
 import faham-faham sahajalah...

Bila nampak tin nie mesti ramai yang tersenyum...MASAKKAN SEGERA...rasa macam sama sahaja tetapi jika kita olah sendiri dengan selera kita, carbonara ini macam 'hotel mari'!

Olahan ku macam biasa...ringkas dan ada ciri-ciri nusantara sikit.

Bahan-bahan:

Mi spegetti/makaroni yang telah direbus lembut.

1 tin carbonara (tin biru)
Seketul isi dada ayam diotong kecil
8 biji Cili api 'burung' dibuang biji dan potong halus




1 sudu kecil serbuk mix herbs (mc cormik @ tesco)
Bawang sederhana besar dipotong dadu
Sehelai daun bay jika mahu
Minyak zaitun 3 sudu besar
Air secawan
Garam secukup rasa

Cara-cara


Tumis isi ayam, cili, bawang, sehelai daun bay dan 'mix herbs'.
Masukkan krim carbonara bersama air dan. Masak sehingga mendidih dan perisakan dengan garam.


Setelah mendidih, bolehlah dituang terus kedalam pinggan bersama mi spegetti yang diingini.

Enak dimakan ketika panas...


Sekiranya ingin menghidangkan kuah berasingan kerana menanti tetamu atau yang tersayang, bolehlah masukkan kuah carbonara dalam termos comel nie (bagi mengekalkan kepanasan) manakala mi spegetti digaul bersama sesudu minyak zaitun bagi mengelakkan mi spegetti tadi melekat selain baik untuk kesihatan.


*boleh juga ditambah serbuk lada hitam jika mahu.



15.08.2014...untuk kelainan hidangan boleh juga tumis ringan mi speggetti terlebih dahulu:

Bahan-bahan:
Bawang putih dicincang kecil
Bebola ayam 
Lada hitam secukup rasa
Oregano atau mix herb sesudu kecil
Garam secukupnya
Setengah biji capsicum dipotong dadu
Minyak zaitun

Cara-cara: tumis semua bahan hingga gareng. Tutup api dan masukkan mi speggetti dan gaul rata. Siap! 





Tiada ulasan: